Virussen houden microbiële populaties in toom

We absorberen mogelijk miljarden virusen elke dag.

En dat is een goede zaak.

De virussen, realiseerde Jeremy Barr zich, waren op de verkeerde plek.

Barr en zijn collega’s van de San Diego State University hadden een laagje darmcellen in een schaaltje gekweekt, net als de cellen die het oppervlak van onze eigen draaiende darmen bedekken. De cellen vormden zulke nauwe verbindingen met elkaar dat bacteriën er niet langs konden sluipen. Zelfs een kleurstof kon er niet doorheen. De laag was bedoeld om ondoordringbaar te zijn, totdat het team het water aan één kant ervan met virussen, genaamd fagen, had gevuld.

Na een paar uur vonden ze een paar van deze fagen aan de andere kant. De cellen hadden ze aan de ene kant geabsorbeerd, en aan de andere kant eruit geschoven. “Het kostte ons een tijdje om te beseffen wat we zagen, maar toen we dat deden, was het echt geweldig”, zegt Barr.

Barr gelooft dat hetzelfde proces in ons lichaam gebeurt, vaak en meedogenloos. Als hij gelijk heeft, betekent dit dat onze ingewanden elke dag miljarden virussen absorberen en een gestage stroom ervan naar onze bloedbaan en de rest van onze organen sturen.

Dat is niet iets om je zorgen over te maken. Fagen infecteren geen menselijke cellen en ze veroorzaken geen ziekte. Hun volledige naam, bacteriofagen, betekent “eters van bacteriën”, en zoals dat suggereert, infecteren en vernietigen ze bacteriën. Daarbij, zegt Barr, zouden ze kunnen optreden als onderdeel van ons immuunsysteem. Ze verankeren zich in de slijmlaag die onze darm bedekt. Door de bacteriën te infecteren die daar ook gedijen, houden ze deze microbiële populaties in toom en kunnen ze bepalen welke soorten in ons lichaam gaan leven.

Bron: We Might Absorb Billions of Viruses Every Day, The Atlantic, December 4, 2017

Dit citaat is onderdeel van de overzichtspagina Context.