De geschiedenis van de pandemie

Bijgewerkt op 6 september 2021

Overbelaste ziekenhuizen door een toestroom van patiënten met infectieziekten is geen unicum in de geschiedenis. Evenals pseudo-epidemieën, letsel door vaccinatie en heel veel geld verdienen.

Wat wel nieuw is, is de definitie van een pandemie. In 2009 is deze omschrijving drastisch aangepast.

Nieuw is ook de tot dusver afwezigheid van een drempelwaarde van het aantal doden waarbij een vaccinatiecampagne wordt gestopt.


Griepbesmettingen in Nederland

In het seizoen 2017/2018 worden er in Nederland naar schatting:

  • 900.000 mensen door het influenzavirus geveld,
  • zijn ziekenhuizen volgens de media “overbelast“,
  • koppen kranten “Ziekenhuizen puilen uit van de grieppatiënten” en
  • moeten er 16.000 mensen worden opgenomen “vanwege complicaties van influenza, meestal longontsteking”:

“In de media [verschijnen] berichten over zwaarbelaste huisartsen en ziekenhuizen die het zorgaanbod niet langer [aankunnen], met afdelingen Spoedeisende Hulp die de deuren tijdelijk [sluiten], of uitstel van geplande opnames en operaties.”

Griep in het nieuws in 2016, 2017 en 2018

De definitie van “pandemie”

  • In 2009 heeft de WHO haar definitie van “pandemie” aangepast:
  • enorme aantallen doden” werd toen uit die definitie geschrapt.
  • Sindsdien kan elke jaarlijkse seizoensgriepepidemie tot een pandemie uitgeroepen worden.

Dit is een citaat uit de oude definitie:

Een grieppandemie ontstaat wanneer er een nieuw griepvirus opduikt waartegen de menselijke bevolking geen immuniteit heeft, met als gevolg verschillende, gelijktijdige epidemieën over de hele wereld met enorme aantallen doden en ziekten.

Dit citaat komt uit de nieuwe definitie:

Pandemieën kunnen zowel mild als ernstig zijn in ziekte en sterfte die ze veroorzaken.

En de WHO heeft nog een tweede belangrijke wijziging in 2009 doorgevoerd:

De tweede wijziging bestond erin dat de eis van een nieuw subtype met een eenvoudig reassortant virus werd geschrapt, wat betekent dat veel seizoensgriepvirussen als pandemische griep kunnen worden aangemerkt.

Zie het betreffende citaat uit de oude definitie van de WHO:

Wanneer spontaan een belangrijke verandering optreedt in één of beide oppervlakte-eiwitten, zal niemand gedeeltelijk of volledig immuun zijn tegen de infectie, omdat het om een volledig nieuw virus gaat. Als dit nieuwe virus ook het vermogen heeft om zich van mens tot mens te verspreiden, dan zal er een pandemie ontstaan.


NYT: Een pseudo-epidemie door testen

Hoe het gebruik van PCR-testen kan leiden tot een pseudo-epidemie beschrijft Gina Kolata in een artikel uit 2007 in de New York Times getiteld Geloof in snel-test leidt tot een epidemie die geen epidemie was:

Er zijn geen nationale gegevens over pseudo-epidemieën die worden veroorzaakt door een te grote afhankelijkheid van dergelijke moleculaire tests, zei Dr. Trish M. Perl, een epidemioloog bij Johns Hopkins en voormalig voorzitter van de Society of Health Care Epidemiologists of America. Maar, zei ze, pseudo-epidemieën vinden de hele tijd plaats. Het geval Dartmouth mag dan wel een van de grootste zijn geweest, maar het was zeker geen uitzondering, aldus [de epidemioloog].


De Mexicaanse griep

Epidemioloog Luc Bonneux noemt het “het grootste medische schandaal sinds de Tweede Wereldoorlog”, de Mexicaanse griep. “Voortdurend werden we eraan herinnerd: we moesten rekening houden met een nieuwe Spaanse griep”, schrijft Daan de Wit in een boek dat helemaal gewijd is aan deze ziekte, Dossier Mexicaanse griep. Uiteindelijk maakte de Mexicaanse griep de helft minder slachtoffers dan een gemiddelde seizoensgriep. Qua volksgezondheid een meevaller, maar ook voor de farmaceutische industrie. Die houdt er wereldwijd miljarden aan over.

Misschien is dat de verklaring waarom griepexpert Tom Jefferson soms de indruk heeft dat er een hele industrie “bijna staat te trappelen voor een volgende grieppandemie.” Onderzoeksjournalist De Wit die er een boek over schreef, zegt daarover: “Carrières, reputaties van instituten en vooral veel geld staan op het spel.”

VK

Voor het Verenigd Koninkrijk voorspelde Neil Ferguson van Imperial College 65.000 doden. Dit werden er uiteindelijk 457. UK Column zegt daarover:

Vanwege de dreiging van de Mexicaanse griep had Big Pharma-gigant GlaxoSmithKline (GSK) het Pandemrix-vaccin ontwikkeld, met desastreuze gevolgen. Een vermeende zestig patiënten die hersenbeschadiging hadden opgelopen als gevolg van het vaccin kregen 60 miljoen pond toegekend als compensatie door de Britse regering. De meeste slachtoffers waren kinderen. Zoals een rapport het aangeeft: “Later werd onthuld dat het vaccin, Pandemrix, narcolepsie en kataplexie kan veroorzaken bij ongeveer één op de 16.000 mensen, en er wordt verwacht dat nog veel meer mensen naar voren komen met de symptomen.”

Nederland

In Nederland heeft de overheid 5 miljoen uitgekeerd aan mensen die ernstig ziek zijn geworden na vaccinatie voor de Mexicaanse griep.

Documentaire: Profiteure der Angst, Das Geschäft mit der Schweinegrippe

Profiteure der Angst – Das Geschäft mit der Schweinegrippe, arte-documentaire uit 2009 (via Odysee)

Documentaire: The Swine Flu Profiteers

Profiteure der Angst met Engelstalige ondertiteling (via Vimeo)

Epidemioloog en Cochrane-onderzoeker Tom Jefferson “Een hele industrie zit te wachten op een pandemie”

In een interview met Der Spiegel is epidemioloog Tom Jefferson kritisch over de voorspellingen over het aantal doden van een bepaald virus:

“Tot dusver is geen enkele voorspelling uitgekomen, en deze mensen zijn er nog steeds die deze voorspellingen doen. Wat is er bijvoorbeeld gebeurd met de vogelgriep, die ons allemaal zou doden? Niets. Maar dat weerhoudt deze mensen er niet van om altijd hun voorspellingen te doen. Soms krijg je het gevoel dat er een hele industrie is die bijna zit te wachten tot er een pandemie uitbreekt.”

SPIEGEL: Wie bedoelt u? De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)?

Jefferson: “De WHO en volksgezondheidsfunctionarissen, virologen en de farmaceutische bedrijven. Ze hebben deze machine gebouwd rond de dreigende pandemie. En er is veel geld mee gemoeid, en invloed, en carrières, en hele instituten!”

2006: stopzetting vaccinatiecampagen na 4 doden

In 2006 werd de nationale griepvaccinatiecampagne een week stilgelegd na het overlijden van 4 mensen.


Nieuw op Feiten.net

Studie: Gevaccineerden kunnen door ADE zieker worden dan wanneer zij niet waren gevaccineerd

Geïnformeerde toestemming voor proefpersonen met vaccins over het risico dat COVID-19-vaccins de klinische ziekte verergeren Resultaten van de studie: COVID-19 vaccins die zijn ontworpen om neutraliserende antilichamen op te wekken, kunnen de ontvangers van het vaccin overgevoeliger maken voor ernstiger ziekte dan wanneer zij niet waren gevaccineerd. Vaccins voor SARS, MERS en RSV zijn nooit …

Peter McCullough over COVID vaccins: “Het werkingsmechanisme is niet veilig”

“We hebben grote problemen, zoals kinderen en jonge volwassenen die myocarditis ontwikkelen, ontsteking van het hart. Ik heb gisteren nog zo’n patiënt gezien, “* zegt McCullough. “Dit zijn bewezen gevallen. Dit is geen fabeltje. Dit is echt. Dus u vraagt zich misschien af, hoe kan dit in hemelsnaam gebeuren? Wel, het eerste element van dit …