De Mexicaanse griep

Bijgewerkt op 22 juni 2020

Epidemioloog Luc Bonneux noemt het “het grootste medische schandaal sinds de Tweede Wereldoorlog”, de Mexicaanse griep. “Voortdurend werden we eraan herinnerd: we moesten rekening houden met een nieuwe Spaanse griep”, schrijft Daan de Wit in een boek dat helemaal gewijd is aan deze ziekte. Uiteindelijk maakte de Mexicaanse griep de helft minder slachtoffers dan een gemiddelde seizoensgriep. Qua volksgezondheid een meevaller, maar ook voor de farmaceutische industrie. Die houdt er wereldwijd miljarden aan over.

Misschien is dat de verklaring waarom griepexpert Tom Jefferson soms de indruk heeft dat er een hele industrie “bijna staat te trappelen voor een volgende grieppandemie.” Onderzoeksjournalist De Wit die er een boek over schreef, zegt daarover: “Carrières, reputaties van instituten en vooral veel geld staan op het spel.”

Voor het Verenigd Koninkrijk voorspelde Neil Ferguson van Imperial College 65.000 doden. Dit werden er uiteindelijk 457. UK Column zegt daarover:

Vanwege de dreiging van de Mexicaanse griep had Big Pharma-gigant GlaxoSmithKline (GSK) het Pandemrix-vaccin ontwikkeld, met desastreuze gevolgen. Een vermeende zestig patiënten die hersenbeschadiging hadden opgelopen als gevolg van het vaccin kregen 60 miljoen pond toegekend als compensatie door de Britse regering. De meeste slachtoffers waren kinderen. Zoals een rapport het aangeeft: ” Later werd onthuld dat het vaccin, Pandemrix, narcolepsie en kataplexie kan veroorzaken bij ongeveer één op de 16.000 mensen, en er wordt verwacht dat nog veel meer mensen naar voren komen met de symptomen.”

In een later rapport van British Medical Journal (BMJ) werd gesteld dat GSK en de gezondheidsautoriteiten er niet in geslaagd waren het publiek te waarschuwen voor het alarmerende “veiligheidssignaal” van het vaccin.

In Nederland heeft de overheid 5 miljoen uitgekeerd aan mensen die ernstig ziek zijn geworden na vaccinatie voor de Mexicaanse griep.