Gevaccineerde personen worden gedefinieerd als ongevaccineerd tot 14-28 dagen na eerste vaccinatie

“De vaccinatiestatus in de populatie is als volgt gedefinieerd: deels gevaccineerd is minimaal 14 dagen na een eerste dosis, tot het moment van volledige vaccinatie. Volledig gevaccineerd is minimaal 14 dagen na een tweede dosis van Comirnaty® (BioNTech/Pfizer), Spikevax® (Moderna) of Vaxzevria® (AstraZeneca), of 28 dagen na een dosis Janssen®. Personen die niet of minder dan 14 dagen geleden een eerste dosis hebben ontvangen zijn als ongevaccineerd gecategoriseerd. Vaccinatiestatus van opgenomen patiënten is volgens deze zelfde regels gedefinieerd, op het moment van de eerste ziektedag.”

Bron: Studie Effectiviteit van COVID-19 vaccinatie tegen ziekenhuis- en intensive-care-opname in Nederland, RIVM, geraadpleegd op 5 oktober 2021

Gevaccineerde personen gelden als ongevaccineerd de eerste 14 (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) tot 28 dagen (Janssen) na de eerste vaccinatie.

Sterfte

Deze definitie is o.a. van belang bij de interpretatie van de cijfers van sterfte door COVID-19 aangezien de meeste gemelde overlijdens na vaccinatie plaatsvinden binnen 14 dagen na inenting.

Bron: VAERS Summary for COVID-19 Vaccines through 9/24/2021 – VAERS Analysis, geraadpleegd op 5 oktober 2021

Ook is deze definitie bepalend voor de beoordeling van ziekenhuisopnamen.


Dit artikel is onderdeel van de pagina Cijfers: