Knut Wittkowski

Knut M. Wittkowski
– behaalde zijn doctoraat in de computerwetenschappen aan de Universiteit van Stuttgart

– en zijn ScD (Habilitation) in de Medische Biometrie aan de Eberhard-Karls-Universiteit Tuüingen, beide in Duitsland.

– Hij werkte 15 jaar samen met professor Klaus Dietz, een vooraanstaand epidemioloog die de term “reproductienummer” bedacht, op de Epidemiologie van HIV

– 20 jaar lang leidde hij de afdeling Biostatistiek, Epidemiologie en Research Design aan de Rockefeller University, New York.
– Dr. Wittkowski is momenteel de CEO van ASDERA LLC, een bedrijf dat nieuwe behandelingen voor complexe ziekten
ontdekt met gegevens van genoombrede associatiestudies.

– Zijn werk is veelvuldig geciteerd in de technische en medische literatuur.

– Wittkowski maakte naam in de jaren tachtig toen hij het gevaar van een HIVepidemie in de heteroseksuele bevolking ontkende – en gelijk kreeg.

– Hij maakte ook naam met zijn kritiek op de wetenschappelijk aanvechtbare politieke richtlijnen tegen HIV/AIDS in Duitsland in diezelfde periode.

Als de Amerikaanse regering niet had ingegrepen, deze epidemie al voorbij zou zijn, “zoals elke andere luchtwegaandoeningsepidemie“.

Er is nergens ter wereld bewijs dat de lockdown enig positief effect heeft gehad. Wel is er veel bewijs dat het negatieve gevolgen heeft.

In een interview vertelt Wittkowski waar zijn paper in het kort op neerkomt: “Zoals bij elke luchtwegaandoening moeten we de ouderen en kwetsbare personen beschermen, want als ze een longontsteking krijgen, hebben ze een groot risico om aan de longontsteking te sterven.” Dat is het belangrijkste, stelt de wetenschapper.

Samen met familie

Kinderen horen niet bij deze groep. Zij doen het “heel goed” met deze ziekten. Wittkowski: “Ze zijn evolutionair ontworpen om tijdens hun leven aan allerlei virussen te worden blootgesteld en dus moeten ze naar school blijven gaan en elkaar blijven besmetten. Dat draagt dan bij aan de immuniteit van de groep, wat betekent dat de ouderen na hooguit vier weken weer bij samen met hun familie kunnen zijn, want dan zou het virus zijn verdwenen.”

Door de kinderen niet naar school te laten gaan, gebeurt juist dat wat je niet wilt: meer gevallen bij ouderen.

Volgens Wittkowski komt het hier in de kern op neer:

“Voor alle luchtwegaandoeningen hebben we hetzelfde soort epidemie. Als je het met rust laat, komt het gedurende twee weken, piekt het, en gaat het door gedurende twee weken en dan is het weg.”

“Dit is geen situatie waar niemand ooit aan gedacht heeft”

Dat de ziekenhuizen onder druk staan, ziet hij als een uitvloeisel van bezuinigingen. Daarom moeten ze nu hun noodplannen inzetten.

“Dat is niet vreselijk. Dat is wat ze al decennialang plannen, dus als ze een paar tenten moeten opzetten in Central Park, is dat niet het einde van de wereld. De tenten zijn er, ze worden goed onderhouden en ze zullen er een paar weken staan – drie, vier, misschien, en dan is de crisis voorbij. Dit is geen situatie waar niemand ooit aan gedacht heeft.”

Interview met Knut Wittkowski, 1 en 2 april 2020

De epidemioloog Wittkowski, die zich de afgelopen 35 beziggehouden heeft met het modelleren van epidemieën, ziet geen aanwijzingen, dat we hier te maken hebben met iets anders dan een gewone griep, zo vertelt hij in dit fragment van het interview:

“Wat vindt u van hun laatste cijfers dat ze stellen dat we door afstand houden, onszelf hebben behoed voor de 2 miljoen doden, maar dat we waarschijnlijk te maken hebben met 150-200.000 doden, hoewel ze hebben gezegd dat het mogelijk is dat het lager zou kunnen zijn, als we echt, echt goed zijn in afstand houden, enz. Wat vind je van hun nieuwe schatting van de sterfte?”

“Afstand houden is zeker goed. Het voorkwam dat alles instortte.”

“Bent u ironisch?”

“Natuurlijk! Ik weet niet waar deze getallen vandaan komen, ze zijn totaal onrealistisch. Er zijn geen aanwijzingen dat deze griep fundamenteel anders is dan elke andere griep. We weten wat er in China is gebeurd, we weten wat er in Zuid-Korea is gebeurd, we weten wat er in Europa is gebeurd of gebeurt. Er zijn geen aanwijzingen dat er iets anders is dan een gewone griep. Het is misschien iets erger dan andere griepgevallen?

Bij een luchtwegaandoening eindigt de griep in het voorjaar, omdat mensen meer tijd buiten doorbrengen, omdat de virussen zich buiten niet gemakkelijk kunnen verspreiden. Dat is een vorm van indamming, meer tijd buiten doorbrengen.”

Wittkowski benadrukt, zoals hij dat keer op keer doet in het gesprek:

Er is niets om bang voor te zijn. Dit is een griepepidemie zoals elke andere griep. Misschien iets ernstiger, maar er is niets dat fundamenteel anders is dan de griepuitbraken die we in andere jaren zien.”

“Het is een genoegen voor mij om mensen te kunnen helpen”, zo zegt professor Wittkowski aan het einde van dit interview, “maar het is een strijd om gehoord te worden.”

Tweede interview

Wittkowski blijft de situatie onderzoeken. In een vervolginterview, drie weken later, reageert hij op de kritiek die hij heeft gekregen: “Mensen hebben de feitelijke problemen die ze hadden met wat ik had gezegd, gecorrigeerd, omdat ze mij verkeerd hebben weergegeven.” Hij noemt voorbeelden: “Tagesschau, in Duitsland, de door de overheid gefinancierde televisiezender; het was ook hier, een vergelijkbare situatie met USA Today, waar de zogenaamde fact-finders vuil op me begonnen te gooien en in het bijzonder zeiden ze dat ik mijzelf, in mijn eigen woorden, verkeerd had voorgesteld als een professor aan de Rockefeller Universiteit, wat ik nooit heb gedaan.”

Wittkowski zegt dat er veel mensen zijn die zijn standpunten ondersteunen, zoals John Ioannidis. “Maar ze zijn niet geliefd bij de media, want als je geen slecht nieuws presenteert, is dat geen goed nieuws voor de media.” Wittkowski: “Alleen slecht nieuws is goed nieuws.”

Gerechtvaardigd

Wittkowski weet zich gerechtvaardigd door de nieuwste feiten: “De New York Times [meldt] dat tenminste 21 procent van de bevolking al immuun is. Ik denk dat ik nu in het gelijk gesteld ben, dat wat ik drie weken geleden zei, toen we hier het eerste interview hadden, juist was.”

Ook nu, tegen eind april blijft de wetenschapper bij zijn standpunt, dat de maatregelen onnodig zijn. Hij begrijpt er niets van. Over het moment van het afkondigen van de lockdown in Amerika zegt hij:

Als de infecties piekten rond de 8e, is het sluiten van scholen en restaurants en de economie zo’n 10 dagen later volstrekt absurd.

Als halverwege het vraaggesprek Wittkowski spreekt over de naar zijn mening gemiste kans om de verpleeghuizen te beschermen, wordt hij emotioneel:

Sorry, mijn stem breekt. Omdat ik denk dat dat een tragedie is. Deze kans werd gemist… In plaats daarvan isoleerden de mensen de kinderen die geen enkel risico liepen.

Knut Wittkowski kan er niet over uit:

Het isoleren van degenen die geen risico lopen en het in gevaar brengen van degenen die wel risico lopen, is een ramp. Het is een menselijke catastrofe die nooit had mogen plaatsvinden. En als mensen zeggen dat ze daar geen geld voor hebben… Voor twee biljoen dollar kun je veel overuren betalen. Je had al deze mensen miljonairs kunnen maken en er zou veel geld overblijven en we zouden het virus echt hebben voorkomen om in de verpleeghuizen te komen en de meest kwetsbaren te doden.

Scholen en bedrijven gisteren open

Op de vraag wat we zouden moeten doen, antwoordt Wittkowski:

Wat we onmiddellijk zouden moeten doen – nu we weten dat we al een groepsimmuniteit hebben ontwikkeld, ondanks het afstand houden, althans tot op zekere hoogte? (…) We zouden op zijn laatst gisteren scholen en bedrijven moeten openen.

Hij legt uit:

Er is geen enkele reden om te wachten. Het ergste wat er kan gebeuren is, dat we een beetje een terugval krijgen. Het zal geen ramp zijn, het zal de ziekenhuizen niet overbelasten. Het zal minder zijn dan we tot nu toe hadden. Dat zou kunnen gebeuren. Maar al het andere wat we doen is een stuk erger dan wat er zou kunnen gebeuren als we, laten we zeggen dat er nog eens 10, 20.000 gevallen zou kunnen zijn. Het is niet het einde van de wereld.

We zouden terug moeten gaan naar het zijn van een sterke economie, om te werken, om een sociaal leven te hebben, om kinderen onderwijs te laten volgen, om alles te doen wat onze maatschappij zou moeten doen.