In 2006 werd de griepvaccinatiecampagne een week stopgezet na 4 doden

In 2006 werd de nationale griepvaccinatiecampagne een week stilgelegd na het overlijden van 4 mensen binnen vijf dagen na vaccinatie. Het ging hier om vier mensen in Israël.

Dit artikel is bijgewerkt op 6 september

Na het overlijden van eveneens 4 personen in Nederland werd direct een uitbraakteam geïnstalleerd om “achtergrondmortaliteit en eerdere meldingen over bijwerkingen” te analyseren.

Snel handelen

Directeur Kees van Grootheest van Lareb zegt in Medisch Contact over het tijdelijk stopzetten van de vaccinatiecampagne en het direct vormen van een uitbraakteam in 2006:

“Er kunnen bijvoorbeeld problemen zijn met de kwaliteit van het vaccin. Dan is snel handelen nodig om verdere problemen te voorkomen.”

Context
Deze citaten zijn onderdeel van het artikel Peter McCullough: Dit is nog nooit voorgekomen.

Geschiedenis
Meer feiten vanuit een historisch perspectief zijn te vinden in het artikel De geschiedenis van de pandemie.


Bronnen

De nationale griepcampagne is uitgesteld. De vaccins zouden gisteren naar huisartsen worden gebracht. Reden is de tijdelijke stopzetting van het griepvaccinatieprogramma in Israël, waar vier mensen binnen vijf dagen na vaccinatie overleden.

Bron: Griepcampagne week uitgesteld, NRC, 24 oktober 2006, geraadpleegd op 6 september 2006

Na het overlijden van 4 personen na vaccinatie in Israël met Vaxigrip in oktober 2006 werd het NPG met een week opgeschort. Na een tweede incident, het overlijden van eveneens 4 personen na influenzavaccinatie een maand later in Nederland, concludeerde het direct geïnstalleerde uitbraakteam (‘outbreak management team’) dat een oorzakelijk verband tussen de vaccinaties en deze overlijdensgevallen zeer onwaarschijnlijk was. Deze conclusie baseerde het team op verzamelde gegevens over de sterfgevallen, analyse van achtergrondmortaliteit en eerdere meldingen over bijwerkingen.

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, geraadpleegd op 6 september 2006

Na de dood van enkele patiënten zette de Israëlische overheid in oktober vorig jaar de griepcampagne stop. Dat kreeg ook in Nederland zoveel publiciteit, dat het ministerie van VWS op 24 oktober 2006 besloot de uitvoering van de griepcampagne op te schorten.

[…]

Toch wil hij kritisch blijven kijken naar een mogelijk verband tussen de griepprik en het overlijden: ‘Er kunnen bijvoorbeeld problemen zijn met de kwaliteit van het vaccin. Dan is snel handelen nodig om verdere problemen te voorkomen.’ Hij roept artsen dan ook op om te blijven melden, zelfs bij een gering vermoeden van een relatie tussen overlijden of een andere bijwerking en de vaccinatie.

Bron: Vijf mensen stierven na griepprik, Medisch Contact, 6 februari 2007, geraadpleegd op 6 september 2006