De berichtgeving in de media houdt op geen enkele manier rekening met de criteria die wij eisen voor evidence-based risicocommunicatie

Waar is het bewijs?

Veel vragen blijven open. Aan de ene kant worden we geconfronteerd met de kale cijfers van een exponentieel groeiend aantal zieken en doden wereldwijd, die de media ons elke dag op een beangstigende manier voorschotelen. Aan de andere kant houdt de berichtgeving in de media op geen enkele manier rekening met de criteria die wij eisen voor evidence-based risicocommunicatie.

Op dit moment worden er in de media ruwe cijfers gecommuniceerd, zo zijn er bijvoorbeeld “X” geïnfecteerde personen en “Y” sterfgevallen. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen diagnoses en infecties. De gerapporteerde gevallen zijn diagnoses. Het totale aantal besmette personen is echter niet bekend.

Bron: COVID-19: Wo ist die Evidenz?, 15 april 2020

Wo ist die Evidenz?

Viele Fragen bleiben offen. Wir sind einerseits mit den nackten Zahlen einer exponentiell steigenden Anzahl von Erkrankten und Toten weltweit konfrontiert, die uns die Medien tagtäglich in beängstigender Form vor Augen halten. Die mediale Berichterstattung berücksichtigt jedoch in keiner Weise die von uns geforderten Kriterien einer evidenzbasierten Risikokommunikation.

In den Medien werden aktuell die Rohdaten kommuniziert, etwa bisher gibt es “X“ Infizierte und „Y“ Todesfälle. Dabei wird nicht zwischen Diagnosen und Infektionen differenziert. Es handelt sich bei den gemeldeten Fällen jeweils um Diagnosen. Die Gesamtzahl der Infizierten ist jedoch nicht bekannt.

Quelle: COVID-19: Wo ist die Evidenz?, 15. April 2020